WEFIS-studie 169 – De internering van Belgische militairen in Nederland. De routering van de briefwisseling – DEEL II

      Reacties uitgeschakeld voor WEFIS-studie 169 – De internering van Belgische militairen in Nederland. De routering van de briefwisseling – DEEL II

Enkele maanden geleden publiceerden Joe Goes en Arille Tassin in de WEFIS-studie 168 het eerste deel over de routering van de briefwisseling van en naar de Belgische geïnterneerden in Nederland tijdens Wereldoorlog I.

We hopen dat de lezers van het eerste deel, waarin al een groot deel van de routering binnen Europa werd behandeld, hebben genoten.  In de WEFIS-studie 169 verschijnt nu het tweede deel en wordt de rest van Europa en de andere continenten behandeld.

Door de oorlogsomstandigheden en voornamelijk de acties van de Duitse en Oostenrijkse duikboten en de veranderende situaties op wereldschaal is het op vandaag niet altijd duidelijk hoe de post in die periode ter bestemming werd gebracht.  Veelal werden destijds de gangbare postroutes aangepast en roept deze gewijzigde routering nog altijd heel wat vragen op.  Er is dus nog veel onderzoek nodig om hier klaarheid in te brengen.

Hoe dan ook de beide auteurs zijn er in geslaagd – mede door gebruik te maken van andere poststukken, die niet onmiddellijk in het plaatje passen van de briefwisseling van de Belgische geïnterneerden – een aantal routes voor het verzenden van briefwisseling met alle continenten volledig zo niet gedeeltelijk te reconstrueren.

Mocht u de WEFIS-studie 168 hebben aangeschaft dan is het praktisch ondenkbaar dat u de WEFIS-studie 169 niet zou kopen.

Voorgefrankeerde briefkaart op 10 december 1916 verzonden naar ZEIST, waar de kaart op 23 maart 1917 aankwam en werd doorgestuurd naar JOURE (privé-adres).
We vermoeden dat dit poststuk de route via de spoorlijn Tabora (TZ) naar Dar es Salaam werd gebruikt.

Het postwaardestuk van Belgisch Congo is immers afkomstig van de postdienst van de Belgische bezettingsmacht (“Service Postal” geschreven door de verzender) in Tabora.  Hierbij werd op 10 december 1916 een stempel van de legereenheden gebruikt, zijnde B.P.C.V.P.K. N° 1 (Bureau de Poste de Campagne/ Veld Post Kantoor).

Verzameling Arille Tassin

In het magazinegedeelte lezen we

  • De rehabilitatie van ongeldig gebruikte postzegels door Luc Selis
  • De naamstempel ‘Damme’ op deze kaart… hoezo ? door Leo Derynck
  • Filaboetiek Brussel is verhuisd!
  • Digitale NordBelge-stempelcatalogus
  • Een Belgische briefkaart met een erg lange reistijd door Luc Selis
  • Eerste Wereldoorlog –  Het Vluchtoord Uden door Joe Goes en Arille Tassin
  • Een kleine vergetelheid in 1916 geeft aanleiding tot het terugsturen door Arille Tassin
  • Op de leestafel door Luc Content

De kostprijs bedraagt € 10,00 (+ € 3,00 portkosten/België – verzending naar het buitenland op aanvraag!)
en kan worden besteld bij Robert Lisabeth, Heidebloemstraat 24 in 8400 Oostende.
Rekeningnummer IBAN BE61 2800 4380 3217 – BIC GEBABEBB van WEFIS – 8400 Oostende, met vermelding WEFIS-studie 169.