WEFIS-studie 168 – De internering van Belgische militairen in Nederland. De routering van de briefwisseling. DEEL I

      Reacties uitgeschakeld voor WEFIS-studie 168 – De internering van Belgische militairen in Nederland. De routering van de briefwisseling. DEEL I

De WEFIS-studie 168 werd opgemaakt door Joe Goes en Arille Tassin en gaat over de routering van de briefwisseling van geïnterneerde Belgische militairen in Nederland. Er werd al veel geschreven over de geïnterneerden in Nederland tijdens WO I, maar meestal beperkt dit zich tot de situatie van de geïnterneerden en/of de plaatsen waar ze werden geïnterneerd. In de WEFIS-studie 168 wordt in kaart gebracht waar de Belgische militairen in die periode in ons buurland werden ondergebracht.
De auteurs waren trouwens niet de eerste om dit te doen. De heer Holleman heeft dit op basis van de bestaande archieven ook al eens gedaan. Toch stelden we vast dat er op nog meer plaatsen Belgen werden ondergebracht. In de studie van de heer Holleman zagen we eveneens voorbeelden van briefwisseling van de Belgische geïnterneerden naar allerlei landen. Na een bespreking van deze studie op een WEFIS-bijeenkomst werd besloten om de routering van deze briefwisseling eens nauwgezet te bekijken.
Dit was echter vlugger gezegd dan gedaan… De auteurs van deze studie hebben beroep gedaan op een aantal verzamelaars van dergelijke poststukken met de intentie de routering ervan in kaart te brengen. Dit is echter maar gedeeltelijk gelukt want er blijven nog veel onbeantwoorde vragen. De oorlog en het daardoor wegvallen van een aantal postale verbindingen zijn hier niet vreemd aan. Het is trouwens de eerste keer dat de cyclus van versturing tot het bestellen op het adres van de bestemmeling onder de loep wordt genomen. Ook in Nederland werd dit volgens onze informatie nog nooit gedaan. We hopen dat deze twee studies de aanzet mogen vormen tot het nader bekijken van de postale verbindingen die werden gebruikt om de briefwisseling tussen de geïnterneerden en hun correspondenten te vervoeren en ter bestemming te brengen.
Wil je er meer over weten dan moet je zeker deze studie en de volgende aanschaffen en dan daarmee aan de slag gaan.

Met dit poststuk hebben we wel informatie over de afzender. De “C257” is een postcode van de Belgische eenheid 13e Artillerieregiment die door de Belgen was uitgeleend aan het Britse leger. Deze eenheid zat trouwens niet zo ver weg van het Belgische frontgebied maar de post liep meestal via de Britse militaire post en daar zien we hier een voorbeeld van.
De brief werd op 4 mei 1917 naar het kamp van HARDERWIJK portvrij verzonden, waar het op 21 mei 1917 toekwam.
De brief werd een eerste keer gecontroleerd door een officier waarvan we de handtekening bovenaan aan de voorzijde zien.
Daarna was er een controle van de field censor verbonden aan het Field Post Office
(zie het ovale stempel onderaan waarvan het nummer achteraf werd gecamoufleerd).
De omslag moest open zijn en die werd dan na een derde controle gesloten bij de Base Post Office
die hier geen datumstempel heeft geplaatst.
De sluitstrook op de klep is het werk van de Base Censor verbonden aan het Base Post Office, die zijn ovaal stempel met nummer 3498 op de achterkant plaatste.
De Britten hadden in Frankrijk verschillende bases langs de kusten van het Nauw van Calais, zoals o.a. in Le Havre, Boulogne en dichter bij het front Montreuil sur Mer.
Hier valt het dus niet aan te tonen langs welke base het stuk is gepasseerd.
Van hieruit ging de brief naar Groot-Brittannië en dan via een haven gelegen aan de oostkust van Groot-Brittannië per schip verder naar Nederland.

In het magazinegedeelte lezen we

• Het beleg van Oostende (05.07.1601 tot 22.09.1604 door Robert Lisabeth
• Proficiat
• Het rommelt bij Bpost
• Een heel verre bestemming… en ook weer terug door Luc Selis
• Men kan de bal al eens misslaan… een verkeerde jaaraanduiding door Arille Tassin
• Is dit een nieuwe vondst? Consul Kuyk die berichten overbrengt voor het Groot Hoofdkwartier door Arille Tassin
• Bpost bezorgt uw briefwisseling gratis! door Arille Tassin
• Op de leestafel door Luc Content
• Boekennieuws
• Addenda & Opmerkingen
De kostprijs bedraagt € 10,00 (+ € 3,00 portkosten) en kan worden besteld bij Robert Lisabeth, Heidebloemstraat 24 in 8400 Oostende. Rekeningnummer IBAN BE61 2800 4380 3217 – BIC GEBABEBB van WEFIS – 8400 Oostende, met vermelding WEFIS-studie 168.