Studie 150 – De Postgeschiedenis van Oostkamp

      Reacties uitgeschakeld voor Studie 150 – De Postgeschiedenis van Oostkamp

Op 29 september 2016 was het exact 150 jaar geleden dat Oostkamp een eigen postkantoor kreeg.  Dat was voor Guy Depauw en Georges Smessaert de ideale gelegenheid om, in WEFIS studie 150, een uitgebreide postgeschiedenis van Oostkamp te schrijven.  Die periode van 150 jaar wordt uitvoerig beschreven: de plaats van het postkantoor, de postmeesters, de gebruikte stempels, …

Maar ook de periode voor 29 september 1866 komt ruim aan bod aan de hand van gelopen brieven en andere poststukken.  Brieven uit de vorige eeuwen, alhoewel die zeldzaam zijn, worden afgebeeld en besproken.

Om deze studie zo volledig mogelijk te kunnen schrijven, konden zij beroep doen op de steun en de raadgevingen van de bestuursleden van WEFIS en ook van leden van de postzegelclub van Oostkamp.  Het hoofdbestanddeel van de afbeeldingen komt uit de verzamelingen van wijlen Frans Danneels, van Guy Depauw en die van Georges Smessaert.

studie-15020.09.1989 – Aangetekende brief vanuit Oostkamp verzonden naar Brugge. De brief werd aan het loket aangeboden en gefrankeerd met de rode frankeerstempel van het postkantoor Oostkamp 1. Het identificatienummer van deze frankeermachine is P2138.

Zowel filatelisten, heemkundigen als Oostkampenaren zullen er hun gading in vinden.  Het is zeker een aanrader.

De studie telt 54 bladzijden.

In het magazinegedeelte lezen we:

  • WEFIS nummer 150 door B. Blontrock
  • Drie ongewone postliggende zendingen door Michel Van de Catsyne
  • Le Directeur des Droits Réunis door R. Lisabeth
  • De Postgeschiedenis van Werken door Benny Blontrock
  • Onze doorlopende kalender door Walter Ronsse
  • Op de leestafel door Walter Ronsse
  • Addenda