WEFIS-studie 144 – Naamkaartjes / Carte Visite / Besuchskarte / Business Card – Deel 2

      Reacties uitgeschakeld voor WEFIS-studie 144 – Naamkaartjes / Carte Visite / Besuchskarte / Business Card – Deel 2

De onlangs gepubliceerde WEFIS-studie is het vervolg op de Studie 143 en handelt over 100 jaar gebruik van visitekaartjes in ons land.

Tussen 1 november 1879 en 15 november 1963 bestond er een speciale postregeling voor het verzenden van kleine kaartjes. Benaderend formaat 10 cm bij 7 cm, in de drukkerswereld gekend als het ‘visitekaart formaat’ Tientallen wijzigingen in tarieven, omschrijvingen en gebruikswijze volgden in de loop der jaren.

Daarna, vanaf 1 februari 1965, volgde de periode van ‘gestandaardiseerde en genormaliseerde zendingen’, om uiteindelijk vanaf 1 oktober 1973, te komen tot een volledig verbod om nog dergelijke kleinformaat omslagen te versturen over de post.

84 jaar ‘naamkaartje’ en een lange uitloopperiode bieden mogelijkheden genoeg om het te hebben over de werking van de post, het poststempelgebruik, de tariefwijzigingen en de strafporten.

In het twee deel van deze studie tracht de auteur Benny Blontrock een overzicht te geven van het gebruik van het visitekaartje vanaf de ‘rurale periode’ tot het tijdperk van de luchtpost, met daar tussen twee wereldoorlogen en de daarmee verbonden posthistorie.

studie-144

25.11.1892 – CV als waardezending verzonden uit Alveringem naar Gent.
Tarief: 2 porten = 20 ct. + aantekentaks 25 ct. + verzekering 10 ct.

In het magazinegedeelte vindt u de volgende bijdragen:

  • Een interessant stuk met een ‘betwisting van het port’, door F. Danneels
  • Het ovale stempel ‘Par Avion’ op militaire post eind 1918 en begin 1919, door A. Tassin
  • Onze doorlopende kalender, door W. Ronsse
  • Op de leestafel, door W. Ronsse
  • Addenda