WEFIS-studie 157 – Het postgebeuren in Brugge onder invloed van Wereldoorlog I

      Reacties uitgeschakeld voor WEFIS-studie 157 – Het postgebeuren in Brugge onder invloed van Wereldoorlog I

Zojuist verscheen de WEFIS-studie 157 van de hand van de heer Patrick Smessaert.  Deze studie handelt over het postgebeuren in Brugge onder invloed van Wereldoorlog I.

Brugge werd op 14 oktober 1914 bezet en werd terug bevrijd op 19 oktober 1918.  Aanvankelijk beperkte het postgebeuren zich voornamelijk tot de Feldpost en de Heerespost van het 4e Duitse Leger en van het Duitse Marinekorps dat zijn hoofdkwartier in Brugge had.  Ook de Zivilverwaltung, waar ondermeer de post van de openbare diensten op provinciaal niveau werd nagekeken, bevond zich in Brugge.  Toen ook de burgerpost in Brugge gedeeltelijk werd hersteld, was dit weliswaar onder strikte voorwaarden gezien Brugge zich tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Operationsgebiet van de Duitse bezetter bevond.

De herstelperiode van het postgebeuren na de bevrijding  werd ook in Brugge gekenmerkt door tal van  moeilijkheden.

Voor de prominente kenners van het postgebeuren tijdens Wereldoorlog I is deze studie een aanvulling op de algemene kennis van het postgebeuren tijdens de Duitse bezetting van een groot deel van België.  Voor de doorsnee marcofilatelist kan deze studie een verrijking zijn van de kennis van de tijdens Wereldoorlog I gebruikte specifieke postmerken, en voor de algemene liefhebbers van militaria (waartoe ook de postdocumenten uit deze periode behoren) kan deze studie een aanknopingspunt zijn om de talrijke postmerken een duiding en een plaats te geven.

Deze studie hoort bij de vele naslagwerken die naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog zijn verschenen, maar sluit tevens aan bij de vele studies die WEFIS in het kader van de postgeschiedenis van West-Vlaanderen, over de jaren heen reeds heeft gepubliceerd.  De studie telt 63 bladzijden en is overvloedig geïllustreerd.

Postkaart ‘Gegen das Licht’, uitgegeven als overwinningstrofee door de Duitse bezetter
in het kader van de inname van de stad Brugge.

In het magazinegedeelte lezen we:

  • Vijf jaar filatelistische literatuur 2013-2017 door Robert Lisabeth
  • Noodstempel of noodgebruik bij de Post door Arille Tassin
  • Op de leestafel door Walter Ronsse
  • Onze doorlopende kalender door Walter Ronsse
  • Addenda

De kostprijs van dit nummer bedraagt € 10,00 (+ € 3,00 portkosten / Europa op aanvraag) en is te bestellen bij de heer Robert Lisabeth, Heidebloemstraat 24 te 8400 Oostende.  Rekeningnummer IBAN BE61 2800 4380 3217 – BIC GEBABEBB van WEFIS – 8400 Oostende, met vermelding WEFIS-studie 157.