WEFIS-studie 154 – De Postgeschiedenis van Ichtegem – 2

      Reacties uitgeschakeld voor WEFIS-studie 154 – De Postgeschiedenis van Ichtegem – 2

In het deel 1 van de Postgeschiedenis van Ichtegem, van de hand van Benny Blontrock, werd naast een historisch overzicht en het bestaan van Ichtegem in de schaduw van het kasteel van Wijnendale, de plattelandspost verzorgd door boden van Torhout en het ontstaan tot het moment dat de gemeente een eigen postkantoor kreeg met eigen stempels behandeld, over de periode heen van de Eerste Wereldoorlog tot op het ogenblik dat de oude schrijfwijze van de gemeentenaam veranderd werd in de huidige Ichtegem.

Het deel 2 handelt over de periode van ‘Geuzenbos tot Bellebos’ in het dorp van de Ronde, met postaal de verschillende stempeltypes: raddatumstempels en naamstempels. Het illustreert het bestaan van een telegraafkantoor in het spoorwegstation, dat intussen ook afgeschaft is en heeft aandacht voor de firmastempels en plaatselijke postpunten.

De fusie van drie gemeenten: Ichtegem, Eernegem en Bekegem, plus de daaropvolgende reorganisatie van de Post in 1990, heeft ertoe geleid dat het postkantoor in de Bellebosstraat van de deelgemeente Eernegem geïnstalleerd werd.

Deze studie telt 32 bladzijden.

03.07.1992 – Administratieve brief portvrij vanuit Ichtegem verzonden naar Oostende.

In het magazinegedeelte lezen we:

  • Oktober 1914: Belgische militaire censuur op briefwisseling in Brugge door Jacques Hemelaers
  • Ongewone berichten van ontvangst door Michel Van de Catsyne
  • Ouvert par l’Autorité Militaire 0* door Arille Tassin
  • Een strafportfrankering van 10 zegels door Michel Van de Catsyne
  • Een kaart uit Lichtervelde met postgeschiedenis door Benny Blontrock
  • Onze doorlopende kalender door Walter Ronsse
  • Op de leestafel door Walter Ronsse
  • Addenda

De kostprijs van dit nummer bedraagt € 8,00 (+ € 3,00 portkosten / Europa op aanvraag) en is te bestellen bij de heer Robert Lisabeth, Heidebloemstraat 24 te 8400 Oostende.  Rekeningnummer IBAN BE61 2800 4380 3217 – BIC GEBABEBB van WEFIS – 8400 Oostende, met vermelding WEFIS-studie 154.