WEFIS-studie 153 – De Postgeschiedenis van Ichtegem – 1

      Reacties uitgeschakeld voor WEFIS-studie 153 – De Postgeschiedenis van Ichtegem – 1

De Postgeschiedenis van Ichtegem (deel 1) van de hand van Benny Blontrock vangt aan met een historisch overzicht, waaruit blijkt dat de gemeente lange tijd in de schaduw van het kasteel van Wijnendale heeft geleefd en er minder het ‘wel’ dan het ‘wee’ heeft van beleefd. Het kasteel zelf lag op het grondgebied van de stad Torhout. De vroegste vermelding van Ichtegem dateert uit 1139. Meer posthistorische weetjes worden opgesomd en herinneren aan de inzet van de Post en het postpersoneel in de gemeente.
Ten tijde van de plattelandspost (1836) bezorgden boden uit Torhout de brieven in Ichtegem. Vanaf 1876 kreeg ICHTEGHEM zijn eigen postkantoor en bediende het zelfs de buurgemeente Koekelare. Hierna volgt een overzicht van de gebruikte datumstempels tot voorbij de Eerste Wereldoorlog tot aan de invoering van de moderne schrijfwijze van de gemeentenaam ICHTEGEM.
In het tweede deel zullen de raddatumstempels, de naamstempels, de stempels van telegraaf, spoorweg en nog andere items worden behandeld.
Deze studie telt 40 bladzijden.

Op een zichtkaart van de hoofdstraat met gemeenteschool – Oogst 1931′ zien we het postkantoor met vlaggenmast in de Engelstraat 47, tegenover Estaminet ‘In den Gouden Aap’.

In het magazinegedeelte lezen we:
• Strafportzegels X12/16 in Oostkamp door Guy Depauw
• Juul Filliaert, letterkundige uit Nieuwpoort door Robert Lisabeth
• De zwarte markt…
• Nog even doorbomen over visitekaartjes door Benny Blontrock
• Onze doorlopende kalender door Walter Ronsse
• Op de leestafel door Walter Ronsse
• Addenda

De kostprijs van dit nummer bedraagt € 8,00 (+ € 3,00 portkosten / Europa op aanvraag) en is te bestellen bij de heer Robert Lisabeth, Heidebloemstraat 24 te 8400 Oostende.  Rekeningnummer IBAN BE61 2800 4380 3217 – BIC GEBABEBB van WEFIS – 8400 Oostende, met vermelding WEFIS-studie 153.