WEFIS-studie 136 – 400 Jaar dagblad – deel 1

      Reacties uitgeschakeld voor WEFIS-studie 136 – 400 Jaar dagblad – deel 1

In de WEFIS-studie 136 geeft Benny Blontrock in het eerste deel een panoramisch overzicht van de samenwerking tussen Pers en Post door de jaren heen. Vanaf de gazettier Abraham Verhoeven, die in 1605 van de Aartshertogen een drukkersoctrooi kreeg, tot de jaren 2005 waarin met de modernste technieken wordt gewerkt.

De tussenkomst van de Post bij de nieuwsgaring, de abonnementendienst en de krantenbezorging, de zegelrechten en de depottarieven, de publiciteitsgaring, de drukwerkzegels, de voorafgestempelde zegels en de dagbladzegels, de speciale spoorwegzegels en de loketstempels komen aan bod en dit o.a. aan de hand van tientallen wetten, besluiten en publicaties. Daarbij horen meerdere afbeeldingen die de werking gedurende die 400 jaren staven.

De studie verschijnt wegens haar omvang in twee delen en omvat in totaal meer dan 70 bladzijden.

website136

In het magazinegedeelte vindt u de volgende bijdragen:

  • De Postgeschiedenis van Keiem, door J. Goes
  • Evolutie van collipost in BelgiĆ«, door J. Goes
  • Nieuw postkantoor te Roeselare, door J. Goes
  • En toen was er soep op zondag, door B. Blontrock
  • Op de leestafel, door W. Ronsse
  • Onze doorlopende kalender, door W. Ronsse